torsdag 3 februari 2011

Idrott för integration


Ledamöter och tjänstemän från den moderata kulturkommittén,
Metin Ataseven samt Danny och Cecilia från Syrianska FC

Tillsammans med moderata ledamöter från Riksdagens kulturutskott, besökte jag under måndagen bla Syrianska FC och Telge basket SBBK, samt 5i2 pristagaren och eldsjälen Tony Garabet. Under denna dag fick vi lära oss om hur idrott kan medverka till integration samt hur den utgör ett välkommet alternativ till kriminalitet och droger. Detta kanske har ett speciellt samband i Södertälje där utanförskapet är stort och det finns många kriminella element.

I Syrianska har man sett hur en del unga killar har valt fotbollen framför laglösa alternativ. Syrianskas framgångar har också lett till en ”fotbollsgemenskap” som samlar både utövarna, deras familjer och fans. I klubben får en del hjälp med läxläsning samt att man arbetar med värderingar. Det faktum att föräldrar av olika nationaliteter möts vid plan och därmed knyter nya kontakter motverkar också fördomar samt ökar de enskilda familjernas nätverk.

Efter besöket hos Syrianska, träffade vi tränare och spelare från Telge basket. Här har man länge arbetat med en medveten rekrytering. På senare tid har framför allt tjejerna haft stora framgångar. Spelarna är av många olika nationaliteter och man har lyckats rekrytera brett med hjälp av goda förebilder. Många av tjejerna har också överlag presterat väl i skolan samtidigt som de är toppspelare. Även här har den gemenskap som uppstått nästan inneburit att basketen blir en fritidsverksamhet där både läxläsning och social gemenskap förekommer.

Till sist mötte vi Tony Garabet, en sann eldsjäl som med tid och egna medel har jobbat med att stötta ungdomar. Hos Tony hamnar många unga, framförallt unga killar, som inte idrottar på högre nivåer. Han har på senare tid startat föreningen Fotbollsgemenskapen. Här kan ungdomar som inte platsar i andra lag med elitsatsning, eller som inte har utövat idrott i någon högre utsträckning. Tony ordnar utflykter, träningar och läger på sommaren med fiske o bad. Han ordnar föreläsningar med goda förebilder som bla idrottare som pratar om anabola, eller någon som kommer och pratar om SMS-lån. Hittills har Tony tagit pengar ur egen ficka för att finansiera sin verksamhet. Nu hoppas han dock på att få hjälp genom föreningsbidrag och sponsorer.

En inspirerande och lärorik dag som vi tar med oss. Idrotten bidrar till folkhälsa samt även till gemenskap och ett starkt civilt samhälle. Att idrott och föreningsliv är en väg till integration vill jag också lyfta fram i mitt politiska arbete.

 Metin Ataseven

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar