söndag 20 februari 2011

Hägglund gör sitt jobb!


Socialminister Hägglund utmålas idag som det svenska snusets banerförare nummer ett i konflikt med olika myndigheter. Men Hägglunds inställning är i grunden helt okontroversiell. Han har nämligen en helt enig Riksdag bakom sig. Så allt annat än den inställning Hägglund intagit vore kontroversiell. Att Socialstyrelsen, Folkhälsoinstitutet och möjligen någon fri debattör inte har samma uppfattning som riksdagen handlar nog mer om att de har ett annat perspektiv.

Frågan som ställs är inte om man gillar snus utan om det är rimligt förbjuda en mindre harmfull vara när betydligt farligare produkter får cirkulera fritt. Vidare finns redan snus i flera europeiska länder men inte i den svenska formen. Det förbud som finns tillåter röktobak, tuggtobak och snus som tas via näsan men inte våt tobak som läggs under läppen. Det är svårt se rimligheten i detta.

Det EU ska bedöma i samband med revideringen av tobaksdirektivet, och det som Hägglund i regeringens namn har uttalat sig kring, är om det europeiska snusförbudet är proportionellt i förhållande till vad förbudet ska skydda och om förbudet är diskriminerande. I och med att ingen menar att det svenska snuset är i närheten av cigaretters farlighet är det rimligt att det europeiska snusförbudet hävs. Det har en enig Riksdags sagt flera gånger och det säger nu också Hägglund. Det är bra.

/Jan R Andersson


http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8596733.ab

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar