måndag 14 februari 2011

Aborter i Sverige

I Sverige utförs mellan 35 000 och 40 000 aborter årligen och antalet ökar för varje år.     
Sverige är ett av länderna i Europa där flest aborter genomförs per kvinna varje år. Bland våra nordiska grannländer ligger vi i topp, i Sverige genomförs det mer än tre gånger så många aborter per år än i exempelvis Finland. Och vanligast är aborter i åldersgruppen 20 till 24 år.


Den fria aborten som infördes 1975 i Sverige är bra, men vi har samtidigt ett ansvar att i större utsträckning förebygga oönskade graviditeter. Det handlar om att tillhandahålla kunskaper och medel för att ge människor möjlighet att fritt och ansvarsfullt planera sitt barnafödande samtidigt som man genom information, samtal, och preventiva åtgärder kan minska antalet oönskade graviditeter och behovet av aborter. Framförallt när det gäller tonårsgraviditeter.

Av 100 kända graviditeter slutade 25 procent med abort under förra året. Bland tonåringar var andelen aborter betydligt högre, ungefär 80 aborter per 100 kända graviditeter. Därför är det bra att Alliansregeringen har lanserat UMO – en ungdomsmottagning på nätet för unga mellan 13 och 25 år. Där kan unga ställa anonyma frågor och få ett personligt svar av en barnmorska, psykolog, läkare, kurator, dietist eller sjuksköterska. Mottagningen är populär och hade under 2009 över en miljon unika besökare.

Men här har vi som samhälle utrymme för att kunna bli bättre. Med riktlinjer och ett samlat ansvar på nationell nivå har t.ex. Norge fått en positiv utveckling och en minskning av antalet aborter. Det kan handla om att utöka antalet ungdomsmottagningar till att omfatta alla kommuner eller att erbjuda subventionerade och gratis preventivmedel för ungdomar upp till 25 år. Kommuner och landsting behöver förbättra sin samverkan och verksamhet för att nå ut till fler. Viktigt är framförallt att bli bättre på att upplysa och utbilda ungdomar kring sex och samlevnad framförallt i alla landets skolor. När så mycket som var femte abort i Sverige idag görs av tonårsflickor vet vi att vi har en hel del kvar att göra.

Isabella Jernbeck

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar