tisdag 1 februari 2011

Jobb lösning mot fattigdom

Rädda Barnen presenterar idag en rapport över barnfattigdomen i Sverige 2008. Enligt SvD och DN visar den att fattigdomen ökar, i synnerhet i hushåll med ensamstående föräldrar. 220 000 barn lever i familjer som har mycket låg inkomst eller behöver socialbidrag för att klara sig. Det är 10 000 fler än året innan. Men 10 000 färre än 2006.

Så klart att det är allvarligt att så många har det så knapert, mitt i välfärdens Sverige. Barn som aldrig har råd att gå på bio, inte kan vara med i hockeylaget eftersom man inte har råd med skor och skydd och annat. Det svider. Som politiker kan man aldrig slå sig till ro, så länge det ser ut på det här sättet.

Den negativa utvecklingen sammanfaller med den kraftiga nedgången i Sveriges och världens ekonomi, finanskrisen 2008. Man undrar ju bara hur det hade blivit om vi inte haft en så stabil ekonomi och ansvarstagande regering... Jag ser fram emot Rädda Barnens rapport om tre år, då ska situationen se helt annorlunda ut.

De röda lär väl skrika om effekterna av en hemsk högerpolitik, men stå rätt tomhänta när det kommer till åtgärder. Och, som sagt, det var fler när de styrde. Sanningen är att orsaken till fattigdomen är arbetslöshet. Det är väldigt få som har jobb men ändå inte klarar sig. När den internationella finanskrisen slår till med kraft och jobb försvinner så är det ofrånkomligt att fattigdomen ökar. Tufft och tragiskt, men så är det. Situationen är dock väsentligt bättre i Sverige än i Grekland, Spanien och Portugal, där men verkligen tvingats strypa stöd till de fattigaste. Frågan man måste ställa sig är vad vi gör för att bekämpa fattigdomen. Eller ska vi göra som de röda vill - bekämpa rikedom i stället?

Prio 1 måste ju vara att skapa fler jobb. Den som går från arbetslöshet går samtidigt från fattigdom. I början av 2000-talet såg vi "jobless growth", dvs ökad tillväxt men inga nya jobb, och det gjorde att många hamnade i ett långvarigt utanförskap. Ärligt talat undrar jag om de rödgröna någonsin uppfattade det som ett problem. Jag är i alla fall övertygad om att insatser för fler jobb är den bästa medicinen mot fattigdom. Och nu är 100 000 fler i jobb än för ett år sedan, så det går verkligen åt rätt håll.

Prio 2 är att stärka ekonomin för dem som har det allra allra sämst. Vi höjer flerbarnstillägget i barnbidraget (+300 kronor/månad för en fyrabarnsfamilj) och nästa år höjs också bostadsbidraget för barnfamiljer (+350 kr för ett barn till 1 300 kr/månad). Förra året tog vi bort de skulder i vården som belastade barn som blir myndiga och vars föräldrar inte betalat. De ska inte börja vuxenlivet med ärvda skulder. Den nya skollagen, som träder ikraft om fem månader, är tydlig med att avgifter inte får tas ut i skolan.

För att få verklig effekt som är långsiktigt hållbar så är bättre integration och tydligare kunskapsfokus som gäller. Då kan klassresor bli möjliga igen genom att människor får redskap att lyfta sig ur fattigdom.
Hur ser det rödgröna alternativet ut? Höjda skatter, i synnerhet för låginkomsttagarna. De gick till val på att höja skatterna och därmed pressa ned ännu fler i fattigdom. Det är inte anständigt. Vi har redan sänkt skatten för en ensamstående mamma med 1 000 - 1 500 kr/månad och vill fortsätta på den vägen, det ger självständighet och egenmakt.
DN, Aftonbladet,
/Mats

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar