torsdag 3 februari 2011

Inte fler sålda piller

Jag får ofta anledning att konstatera att det är en verklig förmån att få sitta i riksdagen. Idag hade vi besök av Läkemedelverket på socialutskottets sammanträde och fick aktuell information om hur försäljningen av paracetamol (Alvedon etc) utvecklats. I julveckan larmade SvD om en katastrofal situation. "Försäljningsrekord",  "fler självmord" och andra påståenden hävdades bero på omregleringen av apoteken och att vissa receptfria läkemedel får säljas på Ica, Statoil etc.

Idag fick vi färska uppgifter om hur det faktiskt ser ut. Läkemedelsverket kan inte se någon ökad försäljning av paracetamol, mätt i antal pilller eller sålda gram. Och de grundar sin uppfattning på försäljning från samtliga försäljningsställen i landet. Försäljningen ligger i stort sett still mellan 2008 och 2009 och 2010, dvs både före och efter omregleringen. Bra så!

Den ökade tillgängligheten som vi som medborgare fått, och som var ett av syftena med apoteksreformen, har inte lett till att vi alla rusat iväg och handlat piller. Medborgarna kan ta ansvar och behöver inte förmyndas.

Självmorden, då? Statistik finns inte än, men Stockholms läns landsting har gjort en uppföljning av antalet vårdtillfällen efter självmordsförsök med hjälp av paracetamol. Samma nivåer 2008, 2009 och 2010. Det finns en svag tendens att självmordsförsöken sjunker bland yngre kvinnor, dvs just dom som påstods drabbas särskilt av apoteksomregleringen. Vi får väl se hur den nationella statistiken blir, men det känns inte som det finns någon omedelbar anledning till oro över att apoteksreformen misslyckats. Däremot finn sdet anledning till oro över höga självmordstal i Sverige, men det är en annan fråga.

Med 250 nya apotek och längre öppettider är en bra utveckling på bara ett år.

SvD1, SvD2, SvD3,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar