torsdag 20 januari 2011

Enklare att få vård

Det blir allt lättare att få vård. Igår klubbade Europapalmanentet ett förslag som gör det lättare att få vård i ett annat land, det sk patientrörlighetsdirektivet. Det är en fråga som vi moderater drivit hårt och länge och under motstånd från de röda. Vi vill ha en gränslös sjukvård i Europa, de pratar föraktfullt om "sjukvårdsturism".

Nu har vi två och ett halvt år på oss att göra lag av det i Sverige också. Vi ska se till att det går så fort som möjligt, för det är viktigt att svenskar ska kunna få vården där de vill ha den. Och det ska vara enkelt, både att få information om var vården kan ges och hur det ska betalas. Jag vill inte att patienterna ska ligga ute med pengar när det offentliga ändå ska betala, det skulle omöjliggöra för många att välja vården utomlands. Och jag vill inte att man ska tvingas be om förhandsbesked för att få vården utomlands, då drar det bara ut på tiden. Snabbt och enkelt, så måste det vara. (DN)

Och idag presenterade regeringen och SKL hur den sk kömiljarden fördelas till landstingen. Det är pengar som vi avsatt i statsbudgeten för att kapa köer i vården. Trist att det ska behövas den här typen av stimulanser, men det bidrar faktiskt till att man snabbare får vård. 9 av 10 får nu vård inom vårdgarantins tidsramar. Det ska jämföras med de enorma köer som fanns när vi tog över 2006... Vi har skärpt vårdgarantin i lagen, men skickar också med pengar till de som lyckas i stället för till dem som inte lyckas. Det är en mer framgångsrik modell. För 2011 skärper vi kraven ytterligare för att få del av kömiljarden, väntetiderna ska bli ännu kortare för i ett internationellt perspektiv är de fortfarande långa. I många länder förstår man inte vår diskussion om vårdköer.

Halland lyckas bäst med att göra vården tillgänglig. Grattis! Det är också det landsting som aldrig (!) någonsin styrts av socialdemokrater... Sämst går det i Dalarna. Av någon anledning styr S där, men det finns säkert andra förklaringar också. Förvånansvärt också att Stockholms läns landsting ligger näst sist. Hur kommer det sig? Tål att fundera vidare på hur vi ytterligare kortar köerna. (SvD, Aftonbladet, DN)
/Mats Gerdau

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar